fbpx

Cirkus Cirkör – Knitting Peace

Cirkus Cirkör - Knitting Peace


26 februari 19.00

Ca: 2 tim inkl. paus

Förboka gärna fika till pausserveringen på plats innan föreställningen uppe i Café Amadeus

Rek från 10 år


Ordinarie pris inkl. serviceavgift

405/365 kr
Cirkus Cirkör - Knitting Peace

Ovanstående priser gäller i Gävle Teaters biljettkassa. Du kan även köpa biljetter hos Gävle Konserthus och via Ticketmaster, då tillkommer det en serviceavgift.

Biljettkassan
Telefon: 026-10 21 00, biljett@gavleteater.se

Klicka för att se öppettider

Rullstolsplats kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa. Ledsagare går gratis.

Biljett med scenpassrabatt kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa.

Klicka här för att se en karta över salongen (öppnas i nytt fönster)

Cirkus Cirkör - Knitting Peace

I Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace hänger vi oss fullständigt åt svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar.

Forskare menar att strävan och längtan efter att få det bättre är det som håller oss vid liv. Det värsta som kan hända är att vi uppnår våra mål utan att hitta något nytt att sträva efter. Cirkusartister strävar ofta efter att uppnå det omöjliga. Är strävan efter en omöjlighet vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Det är lätt att ge upp inför sin litenhet, världens storhet och sakers komplexitet. Genom att hänge sig totalt åt garnets olika former strävar artisterna efter att hitta mening.

I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar vävs frågeställningar om strävan och stickning samman med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi. Fem nycirkusartister skapar en magiskt vacker värld av rep och garn, dit publiken bjuds in för att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet. Kan själva strävan göra skillnad? Går det att sticka fred?

 

Stickupprop för fred - Knitting Peace i Gävle

Föreställningen Knitting Peace har spelats runt om i världen sedan 2013. I samband med föreställningen följer ett stickupprop - Knitting Peace - Sticka fred. Nu är stickuppropet i Gävle!

- Varför stickar du?

- Vad strävar du efter?

- Går det att sticka fred?

Vill du vara med och sticka fred? Skapa i garnrelaterad teknik. Helst i fredens färg: vitt. Släpp fantasin lös. På Länsmuseet finns garn att hämta, frikostigt sponsrat av @nordana_crafts, tidigare @jarbogarn. Här finns också lappar att hämta att fästa vid ditt verk. Lämna in verken till museet senast 13 februari. I samband med föreställningarna, 26 och 27 februari kommer alla verk att visas på Gävle Teater. Kanske flyttar verken till museet där efter? Och till fler platser i stan?

Knitting Peace är ett samarbete mellan Gävle Teater, Länsmuseet Gävleborg och Cirkus Cirkör.

Läs mer om Knitting Peace här

Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via föreställningen och utställningen flätas craftivism från New York, Rosario och Girona ihop med platser som Alby, Säffle, Borås och nu Gävle.

 

PRODUKTIONSFAKTA

Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars huvudsakliga parter består cirkuskompanierna La Putyka från Tjeckien, Cahin-Caha från Frankrike och Cirkus Cirkör från Sverige. Lacrimae har till syfte att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.

Knitting Peace är i stor utsträckning ett samarbete mellan kreatörer och artister som går in i och ut ur varandras roller. De stickade kostymerna är till exempel skapade av artisten Aino Ihanainen, sångtexterna är skrivna av artisten Matleena Laine och delar av musiken framförs av artisterna.

ENSEMBLE:

Aino Ihanainen – handstående, livestickning
Ilona Jäntti /Nathalie Bertholio – luftakrobatik, golvakrobatik (rep, ring, tyg, roue cyr)
Jens Engman /Mikael Kristiansen – handstående, dansakrobatik (trassel)
Matleena Laine / Tiziana Prota – luftakrobatik (trassel, stege), sång
Alexander Weibel Weibel – lindans, balansakrobatik, fiol
Samuel ”Looptok” Långbacka / Olof Göthlin – stickad livemusik

KREATIVT TEAM:

Regi och idé – Tilde Björfors
Kompositör och ljuddesign – Samuel “Looptok” Långbacka
Scenografi – Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström och ensemblen
Stickad scenografi och stickad kostym – Aino Ihanainen
Kostymdesign – Anna Bonnevier
Maskdesign – Helena Andersson
Ljusdesign – Ulf Englund
Koreografisk rådgivare och artistcoach – Cilla Roos
Attribut och dekormåleri – Tomas Helsing
Teknisk samordning och konstruktion – Joel Jedström
Cirkuskonstruktion – Ulf “Poly” Nylin
Regiassistent – Maria Wallin
Assisterande ljusdesign – Fredrik Ekström