fbpx

Sörjen som blev

Sörjen som blev


27 januari 19.00

Ca 2 tim 20 min inkl. paus


Ordinarie pris:

200 kr

Earlybird tom 20 december: 150 kr
Medlemmar i finsk förening/teaterförening/ deltagare i bokcirkel: 150 kr

Sörjen som blev

Ovanstående priser gäller i Gävle Teaters biljettkassa. Du kan även köpa biljetter hos Gävle Konserthus och via Ticketmaster, då tillkommer det en serviceavgift.

Biljettkassan
Telefon: 026-10 21 00, biljett@gavleteater.se

Klicka för att se öppettider

Rullstolsplats kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa.

Biljett med scenpassrabatt kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa.

Klicka här för att se en karta över salongen (öppnas i nytt fönster)

Sörjen som blev

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer? 

Anna Takanens pappa var ett av dessa finska krigsbarn, och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Är det så att krig aldrig lämnar en i fred?

Föreställningen är sprungen ur Annas succébok Sörjen som blev från 2019. En familjesaga över tre generationer i form av en berättarföreställning för små scener och rum. Efter paus så blir det fika och samtal med Anna. Temat är angeläget för många, då det idag finns nära 700 000 finska ättlingar till de finska krigsbarnen i Sverige.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs stadsteater och på Kulturhuset Stadsteatern. Den 2 augusti 2020 sommarpratade Anna Takanen i Sveriges Radio. 2019 kom hennes debutbok Sörjen som blev ut, på Bonniers förlag.

Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors samt Östgötateatern.

–Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt. Folk kontaktar mig dagligen, så jag vet att frågan i högsta grad är levande i hela Sverige och Finland.” Anna Takanen

På turné med Riksteatern under hösten 2021 och våren 2022.