fbpx

Afia – YEBO YES!

Afia – YEBO YES!


8 maj 19.00

Längd ca: 55 min


Ordinarie pris:

250/210 kr

Ungdom under 26 år eller student: 100 kr
Scenpass: 220 kr

Afia – YEBO YES!

Ovanstående priser är utan serviceavgift. Serviceavgiften ligger på cirka 30-55 kr beroende på föreställningspriset. Vi säljer biljetter i Gävle Teaters biljettkassa, via Ticketmaster och på Gävle Konserthus.

Biljettkassan
Telefon: 026-10 21 00, biljett@gavleteater.se

Klicka för att se öppettider

Läs mer om bokning av rullstolsplatser och tillgänglighet

Biljett med scenpassrabatt kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa.

Klicka här för att se en karta över salongen (öppnas i nytt fönster)

Afia – YEBO YES!

En glädjeinjektion fylld av energi och kraft

Sydafrika, 1950. Samhället genomsyras av rasåtskillnadspolitik och missnöjet hos den svarta lokalbefolkningen tilltar. Det politiska läget utvecklas snabbt till ett brott mot mänskliga rättigheter och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föds ett nytt språk i kåkstäderna – dansstilen pantsula.  

I Afias föreställning YEBO YES! står pantsula i centrum, det koreografiska språk som under apartheid spred medvetenhet och uttryckte kritik och motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan även en livsstil.

YEBO YES! träffar vi Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, freestyledansare, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. De utforskar mötet mellan freestyle och pantsula, mötet med varandra och mötet mellan de olika kulturella uttrycken.

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska och YEBO YES! levandegör dess inre kraft.

 

Medverkande

Koreografer: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson
IsiPantsula koreograf: Sibusiso Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, David Mokale, Sibusiso Mthembu, Patricia Gugu Mofokeng
Ljud: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Kostym: Victoria Denise Tcha
Producent: AFIA
Sång: Ntsika Fana Nxganga
Trailer: Erik Linghede
Fotograf: Erik Linghede
Edit: Erik Linghede
Samproduktion: Dansnät Sverige, Dansens Hus, Norrlandsoperan
Med stöd från: Konstnärsnämnden, Kulturrådet
Residens: Dansens Hus, Riksteatern, Vusi Art Projects
Trailer: André Forsström
Foto: Zivanai Matangi
Fotoregi & editering: Noah Cohen

Turnerar med Dansnät Sverige våren 2023

Afia

Afia är en ideell förening som har som mål att bredda utbudet av kulturuttryck i Sverige genom egenproducerade kulturarrangemang och scenkonst, främst med fokus på Afrikanska kulturella danser samt streetdance från den Afrikanska diasporan. Afia vill genom kultur sprida glädje, gemenskap, inspiration, kunskap och historia samt öppna upp för fler samarbetsmöjligheter mellan konstutövare.

Föreningen drivs av Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson, vilka utgör en stark duo som varit aktiva inom streetdansscenen de senaste 10 åren. De har såväl battlat som skapat event och scenframträdanden. Med det gemensamma intresset för dans och kultur har de rest tillsammans till bland annat Senegal, Gabon och Sydafrika. De senaste fyra åren har de arrangerat festivalen “Afia Presents Pantsula” med inbjudna gäster från Sydafrika. YEBO YES! är föreningens första egenproducerande verk.