fbpx

Kristina Lugn – Beppe Wolgers – Dan Andersson

Kristina Lugn - Beppe Wolgers - Dan Andersson


14 september 19.00

Längd ca: 3 tim inkl. paus


Ordinarie pris utan serviceavgift

250 kr
Kristina Lugn - Beppe Wolgers - Dan Andersson

Ovanstående priser är utan serviceavgift. Serviceavgiften ligger på cirka 30-55 kr beroende på föreställningspriset. Vi säljer biljetter i Gävle Teaters biljettkassa, via Ticketmaster och på Gävle Konserthus.

Biljettkassan
Telefon: 026-10 21 00, biljett@gavleteater.se

Klicka för att se öppettider

Läs mer om bokning av rullstolsplatser och tillgänglighet

Biljett med scenpassrabatt kan endast köpas i Gävle Teaters biljettkassa.

Klicka här för att se en karta över salongen (öppnas i nytt fönster)

Kristina Lugn - Beppe Wolgers - Dan Andersson

Tre poeter i ett melodiskt universum

"Poeten Kristina Lugns drastiskt dräpande rader har blivit musik i tonsättningar av ämnesspecialisten Daniel Östersjö och sjungs träffsäkert av vissångerskan Elin Lyth som lyckas med konststycket att både låta helt som sig själv och som en helt ny inkarnation av Kristina Lugn, det där lika sköra och skeva som brådstörtat kaxiga i samma andetag." Så skriver folkmusiktidskriften Lira - nu kommer de till Gävle teater med en föreställning i poesins tecken.

I föreställningen "Kristina Lugn - Beppe Wolgers - Dan Andersson" får du möta tre av våra mest älskade och lästa poeter vars dikter bärs fram av sångernas melodier, sjungna av Puch Magnus Olsson, Daniel Östersjö och Elin Lyth.

På scen:
Elin Lyth, sång
Daniel Östersjö, gitarr, viola, orgel/piano, dragspel och sång
Puch Magnus Olsson, luta och sång
Johan Nyberg, bas
Emil Olin, trummor

I samarbete med Comedia och Inifrån

Läs mer på
danielostersjo.se och elinlyth.com

Dan Andersson tolkas av Puch Magnus Olsson, lutsångare från Örbyhus, som har ägnat stor del av sitt liv åt denna sökande diktare från vildmarken. Tillsammans med Daniel Östersjö släppte han ett album nu i år, som fick fina recensioner, bl a även det i Lira: "Elva visor av Dan Andersson är en urstark visskiva med osentimentala, starka framföranden. De avskalade och folkmusikklingande tolkningarna och tonsättningarna övertygar, liksom hela anslaget i övrigt. Ibland kommer jag att tänka på självaste Olle Adolphson". Här finns både klassiska Dan Anderssonsånger, varvat med några av Daniels nya tonsättningar och andra mindre kända verk. "Det handlar om att ge uttryck för texten, och göra musiken vacker på samma sätt som när tatueringar bränns in i huden", skriver Daniel i skivans texthäfte.

Beppe Wolgers tolkas av Daniel Östersjö, låtskrivare från Älvkarleby, som blev förälskad i Beppes diktsamlingar från tiden när han bosatte sig i Jämtland, i Ströms Vattudal. Beppe gick runt i stugorna och tog vara på folks berättelser, och skrev dem som dikter på jamska. Ett slags Spoon river över människor som sett samhället utvecklas, men inte själva hoppat på tåget. Berättelser om att vara förankrad i naturen, i platsen, med stolthet och kärlek, allvar och humor. Daniel har tonsatt dikterna och gav ut en skiva 2022 "Beppe Wolger sånger från Vattudalen" som han har turnerat med i Jämtland. Gefle Dagblads Camilla Dal skrev fint om skivan när den kom ut i höstas:

"En platta som hamnar helt rätt som en kommentar till dagens konflikt mellan stad och land". Hon ger 4/5 i betyg och fångar stämningen på skivan fint: "Barnen flyttar, gårdar säljs, skogen kalhuggs, själva livssången tystnar och i vissa fall återstår bara att supa ihjäl sig." (Gefle Dagblad 2022-11-11). Texter av Beppe Wolgers, musik av Daniel Östersjö.

Kristina Lugn tolkas av Elin Lyth, som även hon nu i år släppt en skiva tillsammans med Daniel Östersjö. Albumet "Galopp Galopp - Elin Lyth sjunger Kristina Lugn" låg på DNs tio-i-topp-lista i tre veckor. Folkmusiken i P2 sa att årets härligaste platta redan anlänt. Kristina Lugns texter sätter ner foten i tillvarons skevaste ögonblick och situationer - helt orädd - och med en briljant känsla för drastisk humor - hoppar hon mellan teman som ålderssegregering, flyktningmottagande, våld i nära relationer, ångest och döden. Det gör att skivans kompositioner blir kampsånger för alla som känner sig åsidosatta och förminskade av samhällets konventioner, en styrkeinjektion till många som befinner sig i underläge i samhället. Sångerna rör sig mellan olika genrer, men Elins självklara förankring i folkmusiken och hennes klara stämma blir en röd tråd genom albumet. Texter av Kristina Lugn, musik av Daniel Östersjö.